Wyżywienie
Posiłki dla pacjentek Szpitala Ginekologiczno-Położniczego i Noworodków w Opolu przygotowywane są w kuchni Klinicznego Centrum, dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym zgodnie ze „Standardem szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” realizowanym w ramach pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia.
Posiłki przygotowywane są w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka - dostosowane do diety zaleconej przez lekarza - dbającego również o zapewnienie urozmaicenia potraw oraz zbilansowania wartości składników odżywczych. Poza standardowymi dietami respektujemy także te wynikające z indywidualnych wyborów naszych pacjentek, tj. dieta wegetariańska oraz wegańska. Wszystkie posiłki są przygotowywanie z wdrożonym w Klinicznym Centrum systemem HACCP.
Na każdym piętrze szpitala pacjentki mają do dyspozycji lodówkę, kuchenkę elektryczną, czajnik bezprzewodowy oraz mikrofalówkę.
JADŁOSPIS
Jadłospis dla hospitalizowanych pacjentek w ciąży lub połogu opracowany zgodnie ze standardami pilotażowego programu „ Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy” znajduje się na dole strony ( w plikach do pobrania) .
EDUKACJA
Dyżur dietetyka
Kobiety w ciąży oraz w okresie poporodowym podczas hospitalizacji w Klinicznym Centrum mogą skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem.
Porad w zakresie prawidłowego żywienia udziela Pani Katarzyna Kupiec – dietetyk, pełniąca dyżur w każdy wtorek i czwartek w godz. 9.00-12.00. Pacjentki zainteresowane konsultacją prosimy o kontakt pod wew. nr 471 lub 470.
Panie zainteresowane konsultacją z naszym dietetykiem po zakończeniu hospitalizacji, w terminie do 2 miesięcy po porodzie, prosimy o kontakt za pośrednictwem poczty elektronicznej: kkupiec@ginekologia.opole.pl
Warto wiedzieć
Zachęcamy do skorzystania z informacji oraz porad wypracowanych w projekcie Instytutu Żywności i Żywienia Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej oraz w ramach prowadzenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Cenne informacje i porady dotyczące prawidłowego żywienia bez względu na wiek oraz stosowaną dietę można uzyskać na stronie: www.ncez.pl, a także skorzystać z darmowej konsultacji dietetycznej on –line: https://poradnia.ncez.pl/.
BADANIE OPINII PACJENTEK
Informujemy, że pacjentki szpitala Klinicznego Centrum mają możliwość wyrażenia swojej opinii oraz zgłaszania uwag dotyczących wyżywienia. Przez jeden miesiąc w każdym kwartale przed zakończeniem hospitalizacji otrzymują ankietę umożliwiającą wyrażenia swojej opinii nt. jakości świadczonych usług, w tym m.in. posiłków, co wspiera doskonalenie wszystkich aspektów działalności naszej placówki.
Wszelkie uwagi - zarówno pozytywne, jak negatywne - można również wysyłać na adres: kkupiec@ginekologia.opole.pl
PRZYKŁADOWE POSIŁKI
Pliki do pobrania
Typ | Nazwa pliku | Dodano | Rozmiar | |
---|---|---|---|---|
Jadlospis_Tygodniowy_21.09.2020 (.pdf 618.28kB) | 2020-09-18 | 618.28kB | POBIERZ | |
Jadlospis_Tygodniowy_07-09-2020 (.pdf 550.2kB) | 2020-09-18 | 550.2kB | POBIERZ |